Acest lucru poate cauza probleme cu sistemul cardiac și imunitar
Hipotiroidismul este rezultatul unei glande tiroide subactive care nu produce suficienți hormoni. Femeile cu hipotiroidism pot avea perioade menstruale mai abundente și mai prelungite, unele dintre ele pot experimenta perioade abundente care durează mai mult de o săptămână. Pe de altă parte, hipertiroidismul, sau o tiroidă hiperactivă, apare atunci când glanda tiroidă produce prea mult hormon. Unele femei cu hipertiroidism pot avea menstruații ușoare sau neregulate frecvente.
Pot fi prevenite tulburările tiroidiene?
Nu știm sigur cum să prevenim tulburările tiroidiene. Cu toate acestea, pot exista modalități de a reduce riscul de a dezvolta aceasta. Schimbările stilului de viață pot fi un loc bun de început. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool și reducerea stresului vă pot ajuta să vă mențineți hormonii echilibrați. De asemenea, unele dintre aceste modificări pot ajuta la reducerea expunerii la toxinele din mediu legate de un risc crescut de tulburări tiroidiene.
Cercetările sugerează, de asemenea, că menținerea unui echilibru al aportului de iod este importantă pentru sănătatea optimă a tiroidei, deoarece o deficiență sau un exces poate contribui la o tulburare tiroidiană. Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților un aport zilnic de iod de 150 de micrograme pentru a susține funcția tiroidiană, lucru care poate fi realizat printr-o dietă echilibrată.
Unele persoane au antecedente medicale sau familiale care le crește riscul de a dezvolta tulburări tiroidiene. Aceasta include membrii familiei cu tulburări tiroidiene, o boală autoimună și terapie cu radiații. Persoanele cu un risc crescut de tulburări tiroidiene ar trebui să fie examinate de rutină pentru semne și simptome asociate. De asemenea, ar trebui să-și contacteze în mod proactiv medicii cu orice nelămurire legate de afecțiune pentru a se proteja împotriva apariției și a permite intervenția medicală în timp util.
Când să solicitați asistență medicală
Dacă întâmpinați simptome care vă afectează calitatea vieții, este important să solicitați asistență medicală. Acestea includ senzații de oboseală, variații ale ritmului cardiac, modificări ale tensiunii arteriale, creștere în greutate sau căderea părului care ar putea fi legate de o tulburare tiroidiană.
În plus, dacă ciclul menstrual este excesiv de lung, greu sau ambele, sau dacă interferează cu activitatea zilnică și obligațiile de muncă, ar trebui luată în considerare o vizită la furnizorul de asistență medicală. Solicitarea asistenței medicale dacă aveți simptome precum cicluri menstruale neregulate sau modificări ale fluxului poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea și gestionarea oricăror condiții de bază, asigurând cele mai bune rezultate posibile pentru sănătatea dumneavoastră.
A avea grijă de tiroida este esențială pentru menținerea sănătății optime. Schimbările stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, nu fumatul și evitarea consumului excesiv de alcool, pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli tiroidiene. Monitorizarea regulată a funcției tiroidiene este importantă pentru persoanele cu antecedente familiale de tulburări tiroidiene sau alți factori care cresc riscul de a dezvolta aceasta.
Dacă întâmpinați modificări neașteptate de greutate, oboseală neobișnuită, căderea părului și modificări ale dispoziției sau ale ciclului menstrual, solicitarea de asistență medicală vă poate ajuta la identificarea unei tulburări tiroidiene sau a oricăror alte probleme subiacente. Acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea imediată a calității vieții și a sănătății pe termen lung.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, putem experimenta o scădere a funcției unor sisteme de organe din corpul nostru. De exemplu, pielea noastră poate fi mai uscată, auzul ne poate diminua și vom observa o acuitate redusă a vederii. În plus, îmbătrânirea ne poate afecta funcția tiroidiană.
Recomandări cheie:
- Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin și eliberează hormoni pentru a regla metabolismul organismului.
- Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni insuficienti pentru a menține rata metabolică a organismului. Acest lucru poate cauza probleme cu sistemul cardiac și imunitar.
- Adulții peste 60 de ani au un risc mai mare de a dezvolta hipotiroidism. Diagnosticarea poate fi mai dificilă la adulții în vârstă, deoarece este posibil să nu prezinte simptome clasice, cum ar fi o persoană mai tânără.
- Adulții în vârstă pot prezenta declin cognitiv sau confuzie, care pot fi reversibile dacă cauza se datorează hipotiroidismului.
Deoarece tiroida reglează cea mai mare parte a metabolismului nostru, disfuncția ei afectează întregul nostru sistem. Cu toate acestea, ce reprezintă o tiroida subactivă și care este tratamentul?
Ce este tiroida?
Tiroida este o glandă în formă de fluture la baza gâtului, chiar sub „mărul lui Adam”. Ca parte a sistemului endocrin, tiroida secretă câțiva hormoni tiroidieni care mențin viteza metabolismului, temperatura corpului și creșterea și dezvoltarea. Metabolismul este modul în care organismul transformă alimentele în energie pentru celule. Hormonii pe care tiroida îi produce sunt tiroxina (T4), triiodotironina (T3), triiodotironina inversă (rT3) și calcitonina. Hipotalamusul și glandele pituitare din creier reglează eliberarea hormonilor printr-un sistem de feedback.
- Tiroxina. Reglează rata de utilizare a energiei celulelor. În plus, T4 se transformă în T3, un hormon tiroidian mai activ eliberat în sânge.
- Triiodotironina. Un hormon mai puternic responsabil pentru reglarea metabolismului și dezvoltarea și menținerea sistemului nervos.
- Triiodotironina inversă. Inversează efectele T3 prin încetinirea ratei metabolice în timpul rănilor, stresului și bolii. Este un mecanism de protecție pentru conservarea resurselor. Deși este produs în cantități mici în tiroidă, producția majorității rT3 este în țesuturile din tot corpul.
- Calcitonina. Un hormon eliberat de tiroidă și responsabil pentru reglarea calciului în sânge.
Un alt hormon asociat cu funcția tiroidiană este hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Glanda pituitară a creierului secretă TSH pentru a stimula tiroida să-și producă hormonii în timpul stresului sau temperaturilor scăzute. Producerea de TSH este ca răspuns la nivelurile T3 și T4. La niveluri scăzute, hipotalamusul stimulează glanda pituitară să elibereze TSH.
Ce este hipotiroidismul?
Hipotiroidismul, sau o tiroidă subactivă, apare atunci când cineva nu produce suficient hormon tiroidian pentru a susține funcția metabolică. Hipotiroidismul poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă după vârsta de 60 de ani și afectează mai multe femei decât bărbați.
Unele simptome clasice ale hipotiroidismului, cum ar fi creșterea în greutate și sensibilitatea la frig, sunt adesea mai ușor de detectat la o persoană mai tânără. Ca urmare, îngrijirea adulților în vârstă poate fi mai dificilă din cauza prezentării lor. În plus, atunci când un adult în vârstă are alte boli cronice, aceste afecțiuni pot avea simptome similare cu hipotiroidismul. Asemănarea duce la dificultăți cu diagnosticul.
Cauzele hipotiroidismului
Există o serie de motive pentru care poate apărea hipotiroidismul. Include:
- Tiroidita. Aceasta este o inflamație a tiroidei și o cauză comună a dezvoltării hipotiroidismului.
- boala lui Hashimoto. Aceasta este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului și este o tulburare autoimună care atacă tiroida, reducând astfel funcția.
- Tiroidectomia. Aceasta este îndepărtarea chirurgicală a uneia sau a întregii tiroide la cineva care poate avea o tiroidă hiperactivă, o gușă mai mare sau noduli mici (atât benign, cât și malign).
- Tratamentul cu radiații. Acesta este tratamentul pentru cineva cu anumite tipuri de cancer tiroidian și gât. De asemenea, se poate datora tratamentului cu iod radioactiv pentru hipertiroidie.
- Medicamente. Anumite medicamente pot crește riscul de a dezvolta hipotiroidism, cum ar fi diferite medicamente pentru chimioterapie, medicamente pentru inimă sau unele medicamente pentru tratarea tulburării bipolare.
Cum afectează hipotiroidismul adulții în vârstă?
Persoanele peste 60 de ani au un risc mai mare de a dezvolta hipotiroidism. Acest lucru se datorează faptului că sistemul lor imunitar îmbătrânit poate fi mai puțin activ și mai predispus la infecții. În plus, disfuncția imună face parte din cauza componentei autoimune a bolii Hashimoto, care provoacă tiroidita.
Unii adulți în vârstă cu funcționare cognitivă scăzută pot avea de fapt o tiroidă subactivă, cel puțin responsabilă parțial de declinul lor cognitiv. Declinul cognitiv din cauza hipotiroidismului este adesea reversibil atunci când este tratat corespunzător. Cu toate acestea, acest declin poate fi considerat în mod incorect ca rezultat al îmbătrânirii sau demenței.
Uneori, atunci când un adult în vârstă prezintă delir, printre alte cauze posibile, cauza poate fi și hipotiroidismul. Indiferent de motiv, furnizorul de asistență medicală trebuie să finalizeze o evaluare medicală cuprinzătoare pentru orice adult în vârstă cu o schimbare a funcției cognitive.
Este posibil ca adulții în vârstă să nu prezinte simptomele clasice ale hipotiroidismului. Uneori, adulții în vârstă care prezintă simptome de boală intestinală sau cardiacă pot avea și disfuncție tiroidiană. Chiar dacă simptomele sunt absente, acest lucru nu înseamnă neapărat că un adult în vârstă nu are această afecțiune. Dacă această persoană a fost tratată anterior pentru hipertiroidism sau are antecedente familiale pozitive de tulburări tiroidiene, poate fi expusă riscului.
Tratament la adultul în vârstă
Un furnizor de asistență medicală (HCP) diagnostichează hipotiroidismul numai după o evaluare completă. Tratamentul hipotiroidismului la adulții în vârstă este același ca și la tineri, levotiroxina, o terapie sintetică de substituție tiroidiană. Terapia începe de obicei cu doze mai mici și crește treptat, în funcție de răspuns. Prin urmare, sunt necesare teste de sânge în curs pentru a monitoriza răspunsul la levotiroxină. Cu toate acestea, cantitatea poate necesita o reducere suplimentară a dozei dacă există efecte secundare cardiace. Un HCP bazează tratamentul pe nivelurile de TSH și nivelurile de hormoni tiroidieni de T3 și T4. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, hipotiroidismul poate duce la probleme cardiace cauzate de îngustarea arterelor de la niveluri crescute de colesterol și ritm cardiac scăzut.
Cu toate acestea, tot mai multe dovezi arată că un TSH crescut singur la adulții în vârstă nu este neapărat motivul pentru a începe terapia de substituție imediată. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de TSH la adulții în vârstă pot fi mai mari decât „intervalul normal” la adulții mai tineri, cu niveluri normale de T3 și T4 și fără simptome. Prin urmare, este posibil ca un HCP să nu inițieze terapia de substituție tiroidiană pe baza primului test de sânge și să aleagă să monitorizeze starea.